Hulladékszállítási díjtámogatásra jogosult az a 65. életévét betöltött kérelmező, aki a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy év folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik, melynek saját maga, vagy házastársa/élettársa az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, társtulajdonosa, haszonélvezője, vagy önkormányzati tulajdonú lakás bérlője, bérlőtársa.

 

A hulladékszállítási díjtámogatás mértéke havi 1.820 Ft. A hulladékszállítási díjtámogatás iránti kérelmet formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton, vagy az E-ügyintézési tv.-ben meghatározott elektronikus úton a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani.

 

A kérelmező ingatlan- és népesség-nyilvántartásba bejegyzett adatait, valamint az önkormányzati lakásbérleti jogviszonyát a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi.

 

A díjtámogatásra való jogosultságot a döntés napját követő hónap első napjától kell megállapítani.

 

A hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultság megszűnik, ha

a) az igénybe vevő elhunyt,

b) az igénybe vevő Tiszaújvárosból elköltözött,

c) jogosultságot kizáró körülmény következik be.

 

A hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultságot és a támogatás folyósítását a kérelemben megjelölt időponttól, vagy – időpont megjelölésének hiányában – a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni, ha azt a hulladékszállítási díjtámogatásban részesülő személy kéri.

Hivatalból indult eljárás esetén a hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultságot a jogosultság megszűnésének napjával, a támogatás folyósítását a jogosultság megszűnése hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

A hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultság megszűnését a jogosult vagy közeli hozzátartozója köteles a jogosultság megszűnésétől számított 15 napon belül a Polgármesteri Hivatalban bejelenteni, ellenkező esetben az elrendelés napján érvényes jegybanki alapkamattal növelten kell a jogosulatlanul igénybevett támogatást visszafizetni.

 

A hulladékszállítási díjtámogatásról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a polgármester jogosult dönteni.

 

Társasházban élők esetében a hulladékszállítási díjtámogatást igénybevevőkről a Polgármesteri Hivatal a határozat egy példányával köteles értesíteni a közös képviselőt a jogosultság megállapításáról, illetve annak megszűnéséről.

 

A társasházban élő személyek részére megállapított hulladékszállítási díjtámogatás összegének folyósítása utólag, minden hónap 5. napjáig, a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres szociális ellátás december 30-áig a társasház számlájára történő utalással történik. A társasház köteles a támogatás összegét a hulladékszállítási díj kiegyenlítése érdekében a hulladékgazdálkodási díjra jogosult részére megfizetni, a kedvezményezett közös költségét a hulladékgazdálkodási díj összegével csökkenteni.

 

Családi házban élő személyek részére megállapított hulladékszállítási díjtámogatás összegének jogosult részére történő utalása negyedévente utólag történik, az alábbi időpontokig:

a) április 5.,

b) július 5.,

c) október 5.,

d) január 5.

 

A családi házban élő kedvezményezett köteles a támogatás összegét a hulladékszállítási díj kiegyenlítése érdekében a hulladékgazdálkodási díjra jogosult részére megfizetni. Amennyiben a Polgármesteri Hivatal tudomására jut, hogy a családi házban élő kedvezményezett a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget és 3 havi hulladékszállítási díjhátraléka keletkezik, úgy a meghatározottak szerint a támogatás összegét vissza kell fizetni, valamint a kedvezményezett hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultságát a hónap utolsó napjával meg kell szüntetni.

 

Az a kérelmező, akinek a hulladékszállítási díjtámogatásra való jogosultsága a fentiekben foglaltak megszegése miatt került megszüntetésre, hulladékszállítási díjtámogatás iránti újabb kérelmet a támogatásra való jogosultsága megszüntetésének évében, de minimum 6 hónapig nem nyújthat be.