A támogatás célja, formái

 

A támogatás célja a Tiszaújvárosban élő, illetve a városban letelepedni kívánó személyek, családok lakás, valamint lakóház vásárlásának elősegítése. A támogatás egyszeri kamatmentes visszatérítendő, és egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható. A támogatás Tiszaújváros közigazgatási területén lévő lakás, vagy lakóház vásárlásához használható fel.

 

A támogatásban részesíthetők köre

(1) A támogatásra jogosult:

a) az egyedülálló, vagy egyedülélő kérelmező, aki tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) a házastársával, élettársával együtt élő kérelmező, ha egyikük tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

c) az a kérelmező, akinek lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, de Tiszaújváros közigazgatási területén kíván lakást, vagy lakóházat vásárolni,

és a kérelem benyújtásának időpontjában – házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél – a 40. életévét még nem töltötte be.

Nem jogosult támogatásra a kérelmező, ha

a) a támogatásra irányuló kérelmében, illetve vagyonnyilatkozatában olyan valótlan adatokat közöl, melyek számára jogosulatlan előnyt jelentenek,

b) a támogatást nem Tiszaújváros közigazgatási területén lévő lakás, vagy lakóház vásárlásához kívánja felhasználni,

c) jövedelmi viszonyai alapján az önkormányzati támogatás visszafizetése nem biztosított,

d) saját maga, házastársa, élettársa 5.000.000 Ft értéket meghaladó lakás, vagy lakóház tulajdonnal, vagy tulajdonrésszel rendelkezik, kivéve, ha a tulajdont, vagy tulajdonrészt öröklés útján szerezte,

e) az önkormányzattól lakásvásárláshoz támogatásban – házastársak, élettársak esetén legalább az egyikük – már részesült,

f) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozójától, vagy az élettársától, vagy az élettársa közeli hozzátartozójától vásárolja a lakást, vagy lakóházat,

g) a megvásárolni kívánt lakás vagy lakóház - a kérelem benyújtásakor - haszonélvezeti joggal terhelt,

h) az egy főre jutó havi nettó jövedelem egyedülélő, vagy egyedülálló esetén a szociális vetítési alap összegének az 1400%-át, családos esetén a szociális vetítési alap összegének az 1200%-át meghaladja,

i) a kérelem benyújtásakor a lakás, vagy lakóház vételárát teljes egészében már kiegyenlítette,

j) házastársak, élettársak esetén akár egyikük, az önkormányzati és az állami adóhatóság felé lejárt esedékességű tartozással, valamint az önkormányzat felé fennálló bármilyen más, egyéb tartozással rendelkezik.

Nem tekinthető biztosítottnak a visszafizetés, ha a kérelem benyújtását megelőző hónapban a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének az 500%-át, kivéve, ha a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott hozzátartozó nyilatkozatban vállalja a törlesztő részletek megfizetését, és jövedelemigazolással igazolja, hogy a havi nettó jövedelme a szociális vetítési alap összegének a 700%-át eléri.

A kérelmező csak egy alkalommal és csak egy lakás, vagy lakóház megvásárlásához részesülhet támogatásban, amennyiben a támogatással érintett ingatlan tekintetében teljes tulajdonjogot szerez. Házastársak, élettársak kizárólag együtt részesülhetnek támogatásban, amennyiben teljes, közös tulajdonjogot szereznek a megvásárolni kívánt lakás vagy lakóház tekintetében.

A kérelmező vállalja, hogy a futamidő alatt a támogatással érintett lakásban, vagy lakóházban tartózkodik életvitelszerűen.

 

A támogatás feltételei, mértéke

 

A támogatás összege azon kérelmező esetében, aki vagy akinek

a) a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő és 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás,

b) a kérelem benyújtását megelőzően legalább 5 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő és 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás,

c) lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, vagy a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, de Tiszaújváros közigazgatási területén kíván lakást, vagy lakóházat vásárolni, 4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás.

Az a) vagy b) pont szerinti visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás csak együttesen kérelmezhető.

A támogatás a vételár 40%-áig terjedhet. Amennyiben a fenti támogatás összege a vételár 40%-át meghaladja, mind a kamatmentes visszatérítendő, mind pedig a vissza nem térítendő támogatás összegét azonos mértékben csökkenteni kell a vételár 40%-áig.

 

A kérelem benyújtása

 

A támogatás iránti kérelmeket formanyomtatványon írásban – személyesen vagy postai úton –, vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton lehet benyújtani. A kérelem elbírálásához az alábbi iratok szükségesek:

a) lakás, vagy lakóház vásárlását igazoló – 90 napnál nem régebbi – adásvételi szerződés,

b) a kérelmező és az együttköltöző családtagok vagyoni és jövedelmi viszonyairól szóló igazolások és egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges igazolások és nyilatkozatok,

c) a tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hely meglétét bizonyító igazolások,

d) annak igazolása, hogy a kérelmező – házastársak, élettársak esetén mindkét fél – az önkormányzati és az állami adóhatóság felé lejárt esedékességű tartozással, valamint az önkormányzat felé fennálló bármilyen más, egyéb tartozással nem rendelkezik,

e) adó- és értékbizonyítvány, amennyiben a kérelmező saját maga, házastársa, élettársa 5.000.000 Ft értéket meghaladó lakás, vagy lakóház tulajdonnal, vagy tulajdonrésszel rendelkezik.

 

A kérelmeket tárgyév március 1. és december 31. közötti időszakban lehet benyújtani. A kérelmek elbírálásáról a polgármester dönt.

 

A támogatás folyósításának rendje

 

A támogatott köteles a támogatást megállapító határozat kézhezvételét követő 60 napon belül támogatási szerződést kötni az önkormányzattal.

A támogatási szerződésnek a támogatóra, valamint a támogatott személyekre vonatkozó adatokon kívül tartalmaznia kell:

a) a támogatás jogcímét és összegét,

b) a támogatás biztosításának és visszafizetésének feltételeit,

c) a szerződésszegés jogkövetkezményeit.

A visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatás összege az önkormányzat által meghatározott pénzintézet központi számlaszámára kerül átutalásra a pénzintézeti kölcsönszerződés és a családi otthonteremtési kedvezmény nyújtására vonatkozó szerződés másolatának becsatolását követően.

A támogatás kiutalására a támogatás visszafizetését biztosító, az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzat javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom széljegyre történő bejegyzését követően kerül sor.

Az adásvétel bármely okból történő meghiúsulása esetén, a jogosult köteles a visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatást egy összegben, a meghiúsulás okának felmerülésétől számított 30 napon belül az önkormányzat részére visszafizetni. Amennyiben a jogosult a kiutalt visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást határidőben nem fizeti vissza, úgy az önkormányzat a támogatások jogi úton történő behajtásáról gondoskodik.

A támogatás a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 hónapon belül vehető igénybe. E határidő eredménytelen leteltét követően a támogatásra való jogosultság, valamint a támogatási szerződés megszüntetésre kerül. A határidő leteltét követően igazolásnak helye nincs, azonban a kérelem újból benyújtható.


A támogatás törlesztése, felhasználása

 

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetésének időtartama a támogatási összegnek megfelelően az alábbiak szerint alakul:

a) 2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás esetén 5 év,

b) 4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatások esetén 10 év.

A támogatás teljes összegű visszafizetéséig a visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás biztosítására az önkormányzat javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni. A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatási szerződés megkötését követően a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetése alól felmentés nem adható.

A támogatást a támogatási szerződésben meghatározott időtartam alatt a támogatási szerződés megkötését követő második hónaptól kezdve minden hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

A támogatás folyósításáról, a törlesztő részletek befizetéséről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás alapján ellenőrzi a határidőre történő befizetések megtörténtét, mulasztás esetén késedelmi kamatot számol fel. Fizetési késedelem esetén a támogatásban részesülők a Ptk. szerinti késedelmi kamatot kötelesek megfizetni.

A kamatmentes visszatérítendő támogatás visszafizetését követően a jelzálogjog és az annak biztosítására bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom törléséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

A támogatások futamidő lejárta előtti, egy összegben történő visszafizetése az alábbiak szerint engedélyezhető:

a) a futamidő felének letelte előtt a visszatérítendő támogatás fennmaradó részét és a vissza nem térítendő támogatás időarányos részét a mindenkori jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni,

b) a futamidő második felében a visszatérítendő támogatás fennmaradó részét és a vissza nem térítendő támogatás időarányos részét kamatmentesen kell visszafizetni.

A támogatás futamidő lejárta előtti visszafizetését írásbeli kérelemre a polgármester engedélyezi.

 

A támogatást csak az e rendeletben, illetve a támogatási szerződésben meghatározott célra lehet felhasználni.

A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást a támogatott egy összegben a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal növelt összegben köteles az önkormányzat részére visszafizetni, ha

a) a támogatást meghatározott céltól eltérően használta fel, vagy

b) valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával részesült a támogatásban, vagy

c) a támogatással érintett lakásra, vagy lakóházra vonatkozó tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetéséről a támogatás kiutalásától számított 60 napon belül nem gondoskodik, vagy

d) a futamidő alatt a Polgármesteri Hivatal tudomására jut, hogy a támogatással érintett lakásban, vagy lakóházban nem tartózkodik életvitelszerűen.