A párlatot (pálinkát) magánfőzéssel vagy bérfőzetéssel lehet előállítani.

 

A jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.) egyes rendelkezései 2015. január 1-jétől magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása, évente legfeljebb 50 liter 86 térfogat %-os párlat, azaz 86 liter 50 térfogat %-os alkoholtartalmú párlat mennyiségig. Ez a mennyiség csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető.

 

Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. Gyümölcstermesztő az a természetes személy, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik.

 

2021. január 1-jétől kivezetésre került a párlat adójegy, azaz a magánfőzéssel előállított párlat az évente meghatározott mennyiségig adómentessé vált.

 

Párlatfőzés bejelentése:

A magánfőzőnek a párlat előállítása előtt a NAV J49-es nyomtatványt meg kell küldenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei, illetve fővárosi adó- és vámigazgatóságához (továbbiakban: NAV), amely elektronikusan és papír alapon egyaránt benyújtható a lakóhely szerint illetékes Igazgatóság részére. A nyomtatványon fel kell tüntetni a nevet, a lakcímet, az adóazonosító jelet, a főzni tervezett párlat mennyiségét literben és nyilatkoznia kell, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel. A bejelentés alapján a NAV magán főzöttpárlat-származási igazolást készít, amit elküld a magánfőzőnek.

 

A magánfőzés szabályainak ellenőrzése, jogkövetkezmények:

A lakóhely szerinti jegyző (önkormányzati adóhatóság) jár el:

kivéve a magánfőzött párlat jogszabálysértő értékesítését.

Az újonnan vásárolt desztilláló berendezés beszerzését vagy ha a már bejelentett készülék tulajdonosának adatai megváltoztak, a változásokat 15 napon belül be kell bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Az esetleges ellenőrzést az önkormányzati adóhatóság munkatársai végzik. Valótlan adatok megadása, vagy a főzés bejelentésének hiánya miatt a desztillálóberendezés és az azon előállított párlat le is foglalható. A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.